Borker torentoer

Börker Toren Toer

Börker Toren Toer

  Aanleiding organisatie Börker Toren Toer

Eind 2017 was het huidige organisatieteam op bezoek bij de familie Miedema in Raard, tijdens de oudejaarsopenstelling van hun museum. Daar troffen we enkele mensen die regelmatig lange afstanden rijden met hun oude motoren. Aan tafel ging het gesprek al snel over de opgedane ervaringen in het buitenland met de organisatie van diverse ritten. We constateerden dat we elkaar al tegenkwamen bij meerdaagse ritten in o.a. Noorwegen en België, maar vrijwel nooit in Nederland. De vraag die overbleef was: “Waarom wordt er in Nederland niet iets dergelijks georganiseerd?”

Op weg naar huis zeiden we tegen elkaar: “Als niemand wat doet, dan proberen we het zelf. Er is ruimte genoeg in noord en oost Nederland en in de Duitse grensstreek met z’n afwisselende landschap. Het moet natuurlijk wel een groot rondje om de kerk zijn, zoals een VMC-rit betaamt”.

Bovenstaande was nogal gauw gezegd. We constateerden al snel dat er wel een partner nodig was in de vorm van een vereniging.

In Westerbork zijn we gezegend met een actieve club mensen, de Stichting Zomeractiviteiten Westerbork, die zich inzet voor de organisatie van veel en grote activiteiten. In het verleden hadden wij met hen ervaring opgedaan bij  het opzetten van de “Börker Proms” in de sporthal, waar diverse lokale muziekgezelschappen zich presenteerden aan ca. 800 bezoekers. Ook door de  mede-organisatie van de “Drentse Rijwiel 4-daagse” en de contacten met de gemeente die de Stichting Zomeractiviteiten Westerbork had, leek zij ons een prima partner voor de organisatie van de “Börker Toren Toer”.

Na een eerste gesprek met hen, kwam er groen licht en zijn we begonnen met de organisatie van de eerste echte Börker Toren Toer. In 2018, het eerste jaar, meldden zich direct al diverse Nederlandse liefhebbers van langere ritten aan voor deelname. Bij de tweede editie konden we de eerste buitenlandse deelnemers verwelkomen. Tijdens de afgelopen 4 ritten schreven motorliefhebbers uit Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk zich in voor onze meerdaagse rit.

Inmiddels zijn er al veel rijders die in de afgelopen jaren meerdere keren mee hebben gereden en door hun verhalen steeds weer nieuwe mensen enthousiasmeerden en meebrachten.

Door goede afspraken te maken met de horeca en andere partijen is het ook in 2020 en 2021- ondanks de Covid-19 epidemie gelukt de Börker Toren Toer door te laten gaan. Ondanks Covid-19 lag het aantal deelnemers, inclusief de passagiers, rond de 35-40 mensen in 2020 en 2021. Dit enigszins beperkte aantal deelnemers werd veroorzaakt door relatief veel afmeldingen vanwege zeer uiteenlopende redenen.

Over enkele maanden gaan we weer van start met de organisatie van de editie 2022, het jaar waarin we ons eerste lustrum vieren. We hopen dat er dan weer veel binnen- en buitenlandse rijders aanwezig zullen zijn. Het streven is dan met maximaal 50 deelnemers van start te gaan.

Meld je aan via bovenstaande aanmelding en we houden jullie op de hoogte.

Voorlopige planning

  • 8 sept. Rit naar Twente en bezoek historische zaagmolen landgoed Twickel
  • 9 sept. Rit naar Friesland met bezoek aan motormuseum Friesland
  • 10 sept . rit door Drenthe

In totaal ca. 700 km.

Organisatie is in handen van:

Johan Rutgerink en Gert Goor 
Email: borkertt@outlook.com

 

 

 

Organisator

Locatie

Info

Kaart